Factors Affecting The Development of The Kopra Industry: A Case Study of Konawe Kepulauan District – Southeast Sulawesi

Main Article Content

Dhian Herdhiansyah
Ardhiansyah
La Rianda
Asriani

Abstract

This study aims to determine: (a) copra processing technology, and (b) factors that influence the development of the copra industry. The location of this research was carried out in Konawe Islands Regency, Southeast Sulawesi Province. Research variables include labor wages, raw materials, income, copra production, capital, equipment, and depreciation of copra prices, and copra processing revenue. The results showed that: copra processing includes: (a) picking, (b) transportation, (c) stripping, (d) cleavage, (d) gouging, and (e) drying. Factors that influence the development of the copra industry: Factors that influence the development of the copra industry: (a) labor factor (X1) shows a regression coefficient of -0.138 and a significant value of 0.112> 0.1; (b) the business capital factor (X2) shows the regression coefficient value of 0.017 and a significant value of 0.252> 0.1, and (c) the raw material factor (X3) shows the regression coefficient value of 0.245 and a significant value of 0.000 <0.1.

Article Details

How to Cite
Herdhiansyah, D., Ardhiansyah, Rianda, L., & Asriani. (2021). Factors Affecting The Development of The Kopra Industry: A Case Study of Konawe Kepulauan District – Southeast Sulawesi. JURNAL AGROINDUSTRI HALAL, 7(2), 165–172. Retrieved from https://ojs.unida.ac.id/Agrohalal/article/view/4375
Section
Articles

References

Amin S. 2009. Cocopreneurship. Aneka Peluang Bisnis dari Kelapa. Lily Publisher, Yogyakarta.

[BPS] Badan Pusat Statistik Sultra. 2021. Sulawesi Tenggara.

Budianto J & Allorerung D. 2003. Kelembagaan Perkelapaan. Prosiding Konferensi Nasional Kelapa V. Tembilahan, 22-24 Oktober 2002. Pustaka Penelitian dan Pengembangan Perkebunan Bogor.

Daryanto A, 2004. Keunggulan Daya Saing dan Teknik Identifikasi Komoditas Unggulan dalam Mengembangkan Potensi Ekonomi Regional.Jurnal Agrimedia. 9 (2), 51-62.

Eyverson R, Jenny B, Devison P. 2011. Kajian Pengolahan Usaha Kelapa di Desa Tolombukan Kecamatan Pasan Kabupaten Minahasa Tenggara. Jurnal ASE – Agri- SosioEkonomi. 7(2): 39-50.

Ferdinand A. 2006. Metode Penelitian Manajeman: Pedoman Penelitian Untuk Skripsi, Tesis dan Disertai Ilmu Manajemen. Unversitas Diponegoro, Semarang.

Fatanaja S. 2003. Analisis Bangkitan dan Tarikan Market Place Modern di Kota Kendari. Universitas Haluoleo Kendari, Kendari.

Harini R, Giyarsih SR, Budiani SR, 2005. Analisis Sektor Unggulan dalam Penyerapan Tenaga Kerja di Daerah Istimewa Yogyakarta. Majalah Geografi Indonesia. 19 (1), 1 – 20.

Herdhiansyah D & Asriani. 2018. Strategi Pengembangan Agroindustri Komoditas Kakao di Kabupaten Kolaka – Sulawesi Tenggara Jurnal Agroindustri Halal. 4 (1), 030-041. Doi: http://dx.doi.org/10.30997/jah.v4i1.1124

Herdhiansyah D, Sutiarso L, Purwadi D, Taryono. 2012. Analisis Potensi Wilayah untuk Pengembangan Perkebunan Komoditas Unggulan di Kabupaten Kolaka Sulawesi Tenggara Jurnal Teknologi Industri Pertanian. 22 (2), 106-114.

Herdhiansyah D, Sudarmi, Sakir, Asriani. 2021. Analisis Faktor Prioritas Pengembangan Komoditas Perkebunan Unggulan dengan Metode AHP (Analtycal Hierarchy Process). Jurnal Teknik Pertanian Lampung. 10 (2): 239-251. DOI:http://dx.doi.org/10.23960/jtep-l.v10.i2.239-251.

Sugiyono. 2007. Metode Penelitian Kuantitatif Kualititaf dan R&D. Bandung: ALFABETA.

Sarmidi. 2009. Aneka Peluang Bisnis dari Kelapa. Lily Publisher. Yogyakarta.

Sri SD, Asnawi MA. 2018. Analisis Pengembangan Produk Turunan Kelapa di Provinsi Gorontalo. Jurnal Sains dan Teknologi. 1(1): 17 – 26..

Sulaiman S. 2006. Model Pengembangan Agribisnis Komoditi Lidah Buaya (Aloevera). Jurnal Infokop. 28: 103-117.

Thantiyo. 2010. Upaya Meningkatkan Produksi Kelapa. PT. Penebar Swadaya, Jakarta.