ANALISIS KEHALALAN DAGING SAPI DENGAN METODE PORK DETECTION KIT (PDK) DAN TINGKAT KEPEDULIAN KONSUMEN DALAM MENGKONSUMSI DAGING SAPI HALAL

Main Article Content

Mardiah Mardiah
Lia Amalia
Dinda Army Trimelati

Abstract

Analysis of the halal beef in Bekasi City Market is very necessary to find out whether meat traders do adulteration or not. This study aims to determine whether the meat being sold is contaminated with wild boar meat and to determine the level of consumer concern in consuming halal meat in Bekasi City. The method used in this research is the Pork Detection Kit (PDK) method and the survey method using a questionnaire to the community in Bekasi City. The research sample was taken by using purposive sampling method. The data obtained were analyzed descriptively. The results showed that the beef sold in the Bekasi City market was negative for pork contamination. At the level of consumer concern in consuming halal meat, the results show that 80% of the people in Bekasi City have considered the halal aspect when buying meat for consumption, either fresh meat or frozen meat.


Keywords: meat, adulteration, pork detection, halal concern.

Article Details

How to Cite
Mardiah, M., Lia Amalia, & Dinda Army Trimelati. (2021). ANALISIS KEHALALAN DAGING SAPI DENGAN METODE PORK DETECTION KIT (PDK) DAN TINGKAT KEPEDULIAN KONSUMEN DALAM MENGKONSUMSI DAGING SAPI HALAL . Jurnal Ilmiah Pangan Halal, 2(2), 53–60. https://doi.org/10.30997/jiph.v2i2.4606
Section
Articles

References

Abadi, T. 2011. Peran Serta Masyarakat Dalam Pemberian Informasi Produk Halal [internet]. Tersedia dari: https://bphn.go.id/data/documents/pkj-2011-8.pdf (19 Januari 2021).

Ahmad, N.A., Abaidah, T.N., & Yahya, M.H.2013. A Study On Halal Food Awareness Among Muslim Customers In Klang

Valley, In The 4th International Conference on Bussiness and Economics Research (4th October 2013) Proceeding (Vol. 1074).

Aritonang, S. N. 2015. Perilaku Konsumen Rumah Tangga Dalam Memilih Daging Sapi Di Kota Padang. Jurnal Ilmu Ternak15 (2).

Fadilla, H. N. 2018. Identifikasi Kandungan Rambut Babi Pada Kuas Roti [Skripsi]. Fakultas Sains Dan Teknologi, Universitas Islam Negeri Sunan Kalijaga, Yogyakarta.

Farihah, O. 2015. Upaya Perlindungan Konsumen Terhadap Produk Yang Mencantumkan Label Halal Atau Haram [Skripsi]. Fakultas Syariah dan Ekonomi Islam, Institut Agama Islam Negeri (IAIN) Syekh Nurjati, Cirebon.

Jumiono, A., & Rahmawati, S. I. (2020). Kriteria Sertifikasi Halal Barang Gunaan Di Indonesia. Jurnal Ilmiah Pangan Halal, 2(1), 10-16.

Nakyinsige K, Che Man Y, dan Sazili AQ. 2012. Halal Authenticity Issues In Meat And Meat Products. Meat Science 91: 207-214.

Prasetyo, H. Padaga, M. C., dan Sawitri, M. E. 2013. Kajian Kualitas Fisiko Kimia Daging Sapi di Pasar Kota Malang. Puspitasari, R.L, Elfidasari D., dan Perdana A.T. 2019. Deteksi Kandungan Babi Pada Makanan Berbahan Dasar Daging Di Kampus Universitas Al Azhar Indonesia. Jurnal Al Alzhar Indonesia Seri Sains Dan Teknologi 5 (2).

Putri, M.R., dan Aini N. 2017. Pemerintah Impor Daging Sapi dari 7 Negara Untuk Ramadhan [Internet]. Tersedia dari: https://republika.co.id/berita/ ekonomi/makro/17/04/09/oo4ui2382- pemerintah-impor-daging-sapi-dari-7- negara-untuk-ramadhan (diakses pada 21 Februari 2021).

Riyadi, R. 2018. Analisis Halal Suppy Chain Management Produk Kosmetik Halal Terhadap Tingkat Kesadaran dan Kepuasan Mahasiswi Yogyakarta. Fakultas Ekonomi, Universitas Islam Indonesia, Yogyakarta.

Sabara. 2017. Respon Publik Sekolah Terhadap Labelisasi Produk Halal Di Kota Jayapura. Mimikri 3 (1).

Setyaningrum, P. 2018. Permodelan Sistem Penelusuran Daging Sapi Potong Menggunakan Unified Modelling Language (UML). Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian, 10 (2): 20-24.

Sowmya T. and Somsai T. 2020. A Study On Evolution of Frozen Meat Products In Food Bussines. The Pharma Innovation Journal. SP-9(8): 06-09.

Yuwono, D.B. 2017. Kepedulian Muslim Perkotaan Terhadap Kehalalan Makanan Produk Pengusaha Mikro Kecil (Kasus Pada Masyarakat Muslim Minoritas di Kota Kupang, NTT). Jurnal Penelitian Agama dan Masyarakat. Vol 1 (1): 111-

Most read articles by the same author(s)