Analisis Kehalalan Daging Sapi Dengan Metode Pork Detection Kit (Pdk) dan Analisis Tingkat Kepedulian Konsumen dalam Mengonsumsi Daging Sapi Halal di Kota Bekasi

Main Article Content

Mardiah
Lia Amalia
Dinda Army Trimelati

Abstract

Analysis of the halal beef in Bekasi City Market is essential to find out whether meat traders do adulteration or not. This study aims to determine whether the sold meat contains another meat (wild board/pork) and to determine the level of consumer concern in consuming halal meat in Bekasi City. The method used in this research is the Pork Detection Kit (PDK) method and the survey method using a questionnaire to the community in Bekasi City. The sampling method uses the purposive sampling method. The data analyzed descriptively. The results showed that the beef sold in the Bekasi City market was negative for pork contamination. At the level of consumer concern in consuming halal meat, the results show that 80% of the people in Bekasi City have considered the halal aspect when buying meat for consumption, either fresh meat or frozen meat.

Article Details

How to Cite
Mardiah, Lia Amalia, & Trimelati, D. A. (2021). Analisis Kehalalan Daging Sapi Dengan Metode Pork Detection Kit (Pdk) dan Analisis Tingkat Kepedulian Konsumen dalam Mengonsumsi Daging Sapi Halal di Kota Bekasi. JURNAL AGROINDUSTRI HALAL, 7(2), 155–165. Retrieved from https://ojs.unida.ac.id/Agrohalal/article/view/4494
Section
Articles

References

Abadi T. 2011. Peran Serta Masyarakat dalam Pemberian Informasi Produk Halal [internet]. Tersedia dari: https://bphn.go.id/data/documents/pkj-2011-8.pdf (19 Januari 2021).

Ahmad NA, Abaidah TN, Yahya MH. 2013. A Study on Halal Food Awarness Among Muslim Customers In Klang Valley, In The 4th International Conference on Bussiness and Economics Research (4th icber 2013) Proceeding 1074.

Aritonang SN. 2015. Perilaku Konsumen Rumah Tangga Dalam Memilih Daging Sapi di Kota Padang. Jurnal Ilmu Ternak 15(2).

Fadilla HN. 2018. Identifikasi Kandungan Rambut Babi Pada Kuas Roti [Skripsi]. Fakultas Sains Dan Teknologi, Universitas Islam Negeri Sunan Kalijaga, Yogyakarta.

Farihah O. 2015. Upaya Perlindungan Konsumen Terhadap Produk yang Mencantumkan Label Halal atau Haram [Skripsi]. Fakultas Syariah dan Ekonomi Islam, Institut Agama Islam Negeri (IAIN) Syekh Nurjati, Cirebon.

Nakyinsige K, Che Man Y, dan Sazili AQ. 2012. Halal Authenticity Issues In Meat And Meat Products. Meat Science. 91: 207-214.

Prasetyo H, Padaga MC, Sawitri ME. 2013. Kajian Kualitas Fisiko Kimia Daging Sapi di Pasar Kota Malang.

Puspitasari RL, Elfidasari D, Perdana AT. 2019. Deteksi Kandungan Babi Pada Makanan Berbahan Dasar Daging Di Kampus Universitas Al Azhar Indonesia. Jurnal Al Alzhar Indonesia Seri Sains Dan Teknologi. 5 (2).

Putri MR & Aini N. 2017. Pemerintah Impor Daging Sapi dari 7 Negara Untuk Ramadhan [Internet]. Tersedia dari: https://republika.co.id/berita/ ekonomi/makro/17/04/09/oo4ui2382-pemerintah-impor-daging-sapi-dari-7-negara-untuk-ramadhan (diakses pada 21 Februari 2021).

Riyadi R. 2018. Analisis Halal Suppy Chain Management Produk Kosmetik Halal Terhadap Tingkat Kesadaran dan Kepuasan Mahasiswi Yogyakarta. Fakultas Ekonomi, Universitas Islam Indonesia, Yogyakarta.

Sabara. 2017. Respon Publik Sekolah Terhadap Labelisasi Produk Halal Di Kota Jayapura. Mimikri. 3(1).

Setyaningrum P. 2018. Permodelan Sistem Penelusuran Daging Sapi Potong Menggunakan Unified Modelling Language (UML). Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian, 10 (2): 20-24.

Sowmya T & Somsai T. 2020. A Study on Evolution of Frozen Meat Products In Food Bussines. The Pharma Innovation Journal. (8): 06-09.

Yuwono DB. 2017. Kepedulian Muslim Perkotaan Terhadap Kehalalan Makanan Produk Pengusaha Mikro Kecil (Kasus Pada Masyarakat Muslim Minoritas di Kota Kupang, NTT). Jurnal Penelitian Agama dan Masyarakat. 1(1):111-137.