METODE ECONOMIC QUANTITY INTERVAL (EOI) UNTUK OPTIMALISASI PERSEDIAAN BARANG CONSUMABLE ADEM SARI CHINGKU PADA PT SARI ENESIS INDAH CIAWI BOGOR

Authors

  • Anissa Ariesty Universitas Djuanda, Fakultas Ekonomi
  • Titiek Tjahja Andari Universitas Djuanda, Fakultas Ekonomi

DOI:

https://doi.org/10.30997/jvs.v2i1.563

Abstract

PT Sari Enesis indah is a company of engaged in the beverage industry. In this research will discuss about inventory control consumable goods in 2014 as well recommend the optimal inventory control method and optimalization of total cost for the company. In analyzing inventory control used method EOQ, EOI and min-max stock to compare and search the optimal result and according to the company. The result of analysis or calculation of inventory control will be reanalyzed used sensitivity analysis to determine whether the result of these calculation are sensitive or effect on the price changes of consumable goods caused by inflation West Java. The result of analysis that the optimal method and according with the company is EOI method, and the sensitivity analysis result that EOI method insensitive or no effect on the price changes of consumable goods.
Keywords: Inventory Control, consumable Goods, EOQ, EOI, Min-Max, Sensitivity analysis

References

Ahyari, Agus. 2003. Efisiensi Persediaan Bahan Baku. Edisi Revisi. UGM. Yogyakarta.
Assauri, Sofyan. 2004. Manajemen Produksi dan Operasi. BPFE Universitas Indonesia.Jakarta.
------, 2004, Operations Management For Competitive Advantage, Mc Graw Hill.
Chairul Bahtiar Robyanto, Made Antara, dan Ratna Komala Dewi, 2003, Analisis Persediaan Bahan Baku Tebu pada Pabrik Gula Pandji PT. Perkebunan Nusantara XI (Persero) Situbondo, Jurnal, Jawa Timur, (Online), (http://ojs.unud.ac.id/index.php/JAA/article/view/4920, diakses 06 Juni 2014).
----- ,2005, Pengendalian Persediaan Kedelai Sebagai Bahan Baku Utama Tahu “Takwa” Menggunakan Fixed Quantity Discount, Jurnal, Universitas Brawijaya, Malang, (Online), (http://repository.unej.ac.id/bitstream/handle, diakses 10 Januari 2015)
Data Inflasi Jawa Barat, 2014, (Online), (WWW.Pusdalisbang.jabarprov.go.id, diakses 12 Februari 2015).
Dhanang Eka Putra, 2008, Analisis Persediaan Bahan Baku Kulit pada PT Mastrotto Indonesia (Kawasan Industri Sentul, Bogor, Jawa Barat), Skripsi Sarjana, Institute Pertanian Bogor, Bogor.
Dion Putera Hasian, 2012, Konsep Persediaan Minimum-Maksimum Pengendalian Part Alat Berat Tambang PT Semen Padang, Skripsi Sarjana, Universitas Andalas, Padang,(Online),(http://industri.ft.unand.ac.id/josi/index.php/component/content/article/37/72-konsep-persediaan-minimum-maksimum-pengendalian-part-alat-berat-tambang-pt-semen-padang diakses 06 Juni 2014).
Evans, James R. 7 Collier, Ddavid A. 2007. Operations Management. International Student Edition, Thomson South-Western.
Hamdy A Taha,1996. Riset Operasi. Binarupa Aksara. Jakarta.
Handoko, T. Hani. 2012. Dasar–Dasar Manajemen Produksi dan Operasi. BPFE.Yogyakarta.
Heizer, Jay dan Barry Render. 2010. Manajemen Operasi. Edisi 9.Salemba Empat.Jakarta.
Herjanto,Eddy. 2007 Manajemen Produksi dan Operasi, PT Grasindo. Jakarta
Indrajit, R.E. dan Djokopranoto, R. 2011. Dari MRP Menuju ERP, (Online), (http://www.scribd.com/doc/73457609/16/B-METODA-MIN-MAKS, diakses 30 Mei 2014).
Margaretha, Farah. 2004. Teori dan Aplikasi Manajemen Keuangan. PT Gramedia Widisarana Indonesia. Jakarta.
Nasution Hakim, Arman. 2008. Perencanaan dan Pengendalian Persediaan. Edisi Pertama.Graha Ilmu. Yogyakarta.
Nugroho, Bernardus Y., Saragih, Ferdinand D. dan Eko Umanto. 2012. Metode Kuantitatif Edisi 2. Salemba Humanika. Jakarta.
Nunung Nurhasanah dan Richard Perdana Gunawan, 2009, Persediaan Bahan Baku Optimum Dengan Metode Economic Order Quantity Pada Es Chika Home Industry, Skripsi Sarjana, Universitas Al-Azhar Indonesia, Jakarta, (Online), (http://journal.binus.ac.id/index.php/inasea/article/view/102, diakses 06 Juni 2014).
Nur Fitriani, 2014, Analisis Persediaan Beras Di Perusahaan Umum BULOG Divisi Regional Nusa Tenggara Timur, Skripsi Sarjana, Universitas Udayana, Bali,
(Online),(http://ojs.unud.ac.id/index.php/JAA/article/download/7872/5959 diakses 06 Juni 2014).
Prawirosentono, Suyadi. 2001. Manajemen Operasional Analisis dan Studi Kasus. Bumi Aksara.Jakarta.
Rangkuti, Freddy. 2004. Manajemen Persediaan. Raja Grafindo Persada.Jakarta.
Richardus E. Indrajit dan Djokopranoto Richardus. 2005. Strategi Manajemen Pembelian dan Supply Chain. Grasindo. Jakarta.
Roki Rian Agustinus dan Haryadi Sarjono, 2013, Analisis Peramalan Penjualan Untuk Periode Juni 2013 dan Optimalisasi Persediaan Bahan Baku Pada PT Kusuma Kencana Khatulistiwa, Skripsi Sarjana, Universitas Bina Nusantara, Jakarta, (Online), (http://eprints.binus.ac.id/27566/, diakses 11 Oktober 2014).
Stevenson,William.J.2009.Operation Management 10th Edition. McGraw-Hill,USA.
Sugiyono 2004, Metode Penelitian Bisnis, CV. Alfabeta, Bandung.
Sumadi Suryabrata. 2006. Psikologi Pendidikan PT Raja Grafindo Persada, Jakarta.
Tersine, Richard J. 1994. Principles of Inventory and Materials Management. Fourth Edition. Prentice-Hall, Inc, New York.
Yamit, Zulian. 2003. Manajemen Produksi dan Operasi. Edisi kedua. Ekonisia.Yogyakarta

Downloads

Published

2018-04-11

How to Cite

Ariesty, A., & Andari, T. T. (2018). METODE ECONOMIC QUANTITY INTERVAL (EOI) UNTUK OPTIMALISASI PERSEDIAAN BARANG CONSUMABLE ADEM SARI CHINGKU PADA PT SARI ENESIS INDAH CIAWI BOGOR. Jurnal Visionida, 2(1), 1–14. https://doi.org/10.30997/jvs.v2i1.563

Issue

Section

Articles
Abstract viewed = 845 times