PENDIDIKAN PARTISIPATIF BAGI KELOMPOK WANITA TANI MENGOLAH KOLANG-KALING MENJADI ANEKA MAKANAN BERBASIS KONSEP ZERO WASTE

Authors

  • Desnita Universitas Negeri Padang
  • Iryani Universitas Negeri Padang
  • Iswendi Universitas Negeri Padang
  • Eka Yusmaita Universitas Negeri Padang
  • Naurah Nazifah Universitas Negeri Padang

DOI:

https://doi.org/10.30997/qh.v9i3.7037

Keywords:

Participatory Education, Kolang-Kaling, Zero Waste

Abstract

Nagari Batu Bulek Tanah Datar district has an extensive sugar palm plantation, which stretches along the slopes of Mount Sago. However, they do not process the potential for an abundant harvest, because the community does not have the knowledge and skills to process fro and fro into various foods. So that abundant natural resources do not bring prosperity to them. Participatory assistance has been carried out to hone the knowledge and skills of the Lotus Farmers Group (KWT) and Cempaka Mekar Nagari Batu Bulek to apply high sugar preservation technology and natural ingredients, based on the zero waste concept. Before receiving assistance, this KWT member was only able to process fruit and fro into compote and ice and fro. After getting assistance, now the KWT members are proficient in making various jams and fro as well as dragon fruit syrup and eco-enzymes from peels and unused fruit scraps.

References

DPKP DIY, https://dpkp.jogjaprov.go.id/, Informasi Tanaman Aren (Arenga Penata) Di daerah Jogjakarta, 08 Januari 2020,

Mariati, R. 2013. Potensi produksi dan prospek pengembangan tanaman Aren

(Arenga pinnata MERR) di Kalimantan Timur. Jurnal AGRIFOR Vol. 12(2) : 196-

Dwi Avaliza, 2019, Analisis Finansial Tanaman Aren Di Nagari Andaleh Baruh Bukik Kecamatan Sungayang Kabupaten Tanah Datar, Padang.

Tiana Fitrilia, Dwi Aryanti Nur’utami, Resti Shapariah, 2019, Karakteristik Fisikokimia Serbuk Kolang Kaling (Arenga pinnata Merr) Berdasarkan Variasi Perendaman, Jurnal Agroindustri Halal 5(1): 104 –112.

Purwati, T Nugrahini, 2018. Pemanfaatan Buah Kolang Kaling Dari Hasil Perkebunan Sebagai Pangan Fungsional, Jurnal Abdimas Mahakam, Vol.2 No. 1, 24-33.

Tusiyem, A. Suroso, S. F. Retnowaty dan S.P. Wirman. 2015. Uji fisis dan ph manisan air buah kolang– kaling Jurnal Sains dan Kesehatan. 5 (2): 53 – 62.

Castro R.R. Judith Pessoa Andrade Feitosa & Pablyana Leila Rodrigues da Cunha & Francisco Airton Castro da Rocha 2007. Analgesik activity of a polysaccaride in experimental osteoarthritis in rats. Clinical Rheumatology. 26:1312-1319.

Sitompul. A. J. W. S dan E. Zubaidah. 2017. Pengaruh jenis dan konsentrasi plasticizer terhadap sifat fisik edible film kolang kaling (Arenga pinnata). Jurnal Pangan dan Agroindustri. 5 (1): 1 – 7.

Saepulah, A. Julita, U. Yusuf, T dan T, Cahyanto. 2017. Inovasi produk olahan pangan melalui pemanfaatan limbah organik ampas kelapa untuk meningkatkan ekonomi masyarakat. Jurnal Kajian Islam, Sains dan Teknologi. 10 (2): 91 – 106.

Sarmi., Ratnani, R.D., Hartati, I. 2016. Isolasi senyawa galaktomanan Buah Aren (Arenga Pinnata) menggunakan beberapa jenis abu. Momentum Vol. 12(1) : 21-25.

Hussin A.S.M, Sapawi C.W.N.S.C.W, Anzian A, Ramli H.B. 2017. Aqueous extraction, purification and characterization of Galactomannans from Aren Sugar Palm

(Arenga pinnata) Fruits. International Journal on Advanced Science Engineering

Information Technology. 7(4):1148-1154.

Meily Rohmatun, Mei 2022, Aneka Makanan Jajanan dari Kolang-kaling yang Nggak Melulu Manisan, https://www.hipwee.com/tips/resep-jajanan-dari-kolang-kaling/.

J. Br. Tarigan, 2012, Karakteristik Edible Film yang Bersifat Antioksidan dan Antimikroba dari Galaktomanan Biji Aren (Arenga Pinnata) yang Diinkorporasi dengan Minyak Atsiri Daun Kemangi (Ocimum basilicum L.) Disertasi, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Sumatera Utara, 2012.

T. Margono, D. Suryati dan S. Hartinah, 1993, Buku Panduan Teknologi Pangan, Pusat Informasi Wanita dalam Pembangunan PDII-LIPPI, Jakarta : LIPI dengan Swiss Development Cooperation.

Asben, A., Taib, G., & Rahmawati, Y. (2019). Studi Karakteristik Selai Kolang Kaling Markisa dengan Penambahan Pewarna Angkak. Journal of Applied Agricultural Science and Technology, 3(1), 1-14.

Sugandi, M. K., Aripin, I., & Mu'minah, I. H. (2020). Pelatihan Entrepreneurship Melalui Pembuatan Selai Kolavsa (Kolang-Kaling Varian Rasa) Di Desa Sagara Kecamatan Argapura. Bernas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(3), 165-174.

Fauzi, D. R., & Palupi, H. T. (2020). Pengaruh proses blanching dan penambahan karagenan pada kualitas selai lembaran belimbing wuluh (Averrhoa bilimbi L.). Teknologi Pangan: Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 11(2), 152-161.

Desnita, N. Tazar, Iryani, Iswensi, dan E. Yusmaita, 2021, Aneka Olahan Kolang-kaling Berbasis Konsep Zerro Waste, Depok: PT. Raja Grafindo Persada.

T. Margono, D. Suryati dan S. Hartinah, 1993, Buku Panduan Teknologi Pangan, Pusat Informasi Wanita dalam Pembangunan PDII-LIPPI, Jakarta : LIPI dengan Swiss Development Cooperation.

K. A. Buckle, R. A. Edwards, G. H. Fleet dan M. Wotton, 1987, Ilmu Pangan,

Diterjemahkan Oleh Hari Purnomo dan Adiono, Jakarta : UI Press.

H. Y. Nakasone dan R. E. Paull, Tropical Fruits, New York : CABI Publishing,

Limnirankul, B., Promburom, P., & Thongngam, K. (2015). Community participation in developing and assessing household food security in the highlands of northern Thailand. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 5, 52-59.

Djauhari, M., Abi Kumara, R., Putri, A., Yusuf, A., Adi, M., & Ayu, R. (2021). Pendekatan Partisipatif Dalam Memberdayakan Pemasaran Online UMKM di Kampung Krupuk Sukolilo Surabaya. Prapanca: Jurnal Abdimas, 1(1), 28-36.

Bassette G. 2007. Facilitating Dialogue, Learning and Participation in Natural Resource Management. Roma : Food and Agriculture Organization of the United Nation. 9th UN Roundtable on Communication for Development. FAO : Roma.

Tufte T dan Mefalopulos P. 2009. Participatory Communication A Practical Guide. Washington, D.C (US) : The World Bank.

Warnock K, Schoemaker E, Wilson M. 2007. The Case for Communication in Sustainable

Development. London (UK) : Panos London.

Auma, O. C., & Mulonji, M. (2017). Role of Community Participation in Sustainability of Government Funded Food Security Projects, Case Study of Njaa Marufuku Kenya Msambweni Sub County. International Journal of Sciences Basic and Applied Research, 32(2), 293-307.

Wastutiningsih, S. P., Untari, D. W., Rahmawati, T. D., & Sulistyo, A. (2020). Kebijakan Pengembangan Pangan Lokal Melalui Penyuluhan Pertanian Menuju Kedaulatan Pangan Di Kabupaten Bantul (Development Policy On Local Food Through Agricultural Extension Toward Food Sovereignty In Bantul Regency). Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 16(2), 69-75.

Karsidi, R. (2007). Pemberdayaan masyarakat untuk usaha kecil dan mikro (Pengalaman Empiris di Wilayah Surakarta Jawa tengah). Jurnal Penyuluhan, 3(2), 136-145

Downloads

Published

2023-12-05

How to Cite

Desnita, Iryani, Iswendi, Yusmaita, E., & Nazifah, N. (2023). PENDIDIKAN PARTISIPATIF BAGI KELOMPOK WANITA TANI MENGOLAH KOLANG-KALING MENJADI ANEKA MAKANAN BERBASIS KONSEP ZERO WASTE . Qardhul Hasan: Media Pengabdian Kepada Masyarakat, 9(3), 236–243. https://doi.org/10.30997/qh.v9i3.7037

Issue

Section

Articles
Abstract viewed = 13 times